0

Færøysjalene

       

Sjalene fra Færøyene var for meg noe helt nytt. Sjalene er strikket etter gamle mønstre, de har bestandig vært strikket sånn. Det er gamle mønstre som fremdeles er aktuelle og moderne, om en kan bruke det ordet. De er helt geniale i sin enkelhet ! Denne blandingen av nytt og gammelt synes jeg er fasinerende.

Sjalene virker kanskje gammelmodige ved første øyekast. Når de varmer ryggen på en gråhåret dame og hun har hatt sjalet eller et som ligner i 20-30 eller 50 år, er det jo gammelmodig. Men hun på holde godt på sjalet sitt i tilfelle et barnebarn eller oldebarn stikker innom og gir henne en klem før de skal på ungdomsfest. Sjalet hennes er nemlig stilig over en moderne ytterjakke, og det varmer godt !

Sjalene strikkes oftest i rettstrikk hele veien. De kan ha en enkel hullmønsterbord nederst. Noen har hullmønster over det hele, og andre har striper i naturfarger. Felles for dem alle er at de har et kilefelt midt i ryggen. Feltet blir smalere oppover mot nakken. I skulderhøyde felles det ekstra inne i sidefeltene i sjalet. Dette gjør at sjalet får en bue, og det ligger fint over skuldrene og blir liggende der. Passformen blir vesentlig bedre enn om en strikker rett opp uten fellinger. Sjalene strikkes i 1-trådig garn eller 2-trådig garn. Frynsene lages alltid i 2-trådig garn. Det 1-trådige garnet har for lite tvinn og vil bare flise seg opp til frynser. Noen av sjalene er fòret. Det ytterste laget er strikket med hullmønsterbord og fòret er strikket bare i rettstrikk. Lyst ytterst og mørk innerst, eller omvendt. Har du lett for å fryse, er dette en super ide!