0

Ferieminner

Sommeren 2004 var vi på ferietur til Færøyene. Mine ferieminner er støtt garn og oppskrifter, også fra Færøyene. Jeg kjøpte en pose med 1-tråds og 2-tråds ullgarn med navnet Vikingatògv fra Suduroyar Ullvirki. Garnet fås i de fem fargene som finnes på sauene. Ulla blir spunnet til garn og det er det.

Garnet blir verken farget eller vasket på spinneriet. Sauene går ute i vær og vind. Regn og ruskevær gir dem "storvask" av og til. Gressbakkene er intens grønne og uten busker og kratt som kan feste seg i ulla. Garnet har ullas naturlige lanolin og er uten tilsetningsstoffer. Sauen ville nok kunne kjenne igjen ulla si i garnhaugen om den fikk lov ! Jeg synes garnet var uvant å strikke med, lanolinen gjør at det virker litt tungt.

Når strikketøyet er ferdig, må det vaskes før en kan ta plagget i bruk. Da foregår det en stor forvandling ! Plagget blir fnugglett og vakkert ! Sjal i tynt 1-tråds garn gir en forbausende lunhet og varme. Det må bare oppleves !

På Færøyene har de strikket sjal på samme måten i "uminnelige tider". De blir strikket i 1-trådet eller 2- trådet ullgarn. Frynsene er bestandig i 2-trådet garn. Det 1-trådige garnet har lite tvinn og vil bare flise seg opp i frynser. Sjalene strikkes oftest i rettstrikk på tykke pinner og har en hullmønster bord nederst.

Hullmønster borden kan være smal og veldig enkel, eller avansert mønster som dekker hele sjalet. Midt bak har sjalet en kile som smalner oppover mot nakken. Dette midtfeltet er helt typisk for de tradisjonelle sjalene fra Færøyene. Passformen er også spesiell. I skulderhøyde minskes masketallet og fellingen fortsetter helt opp. Dette gir en fin passform slik at sjalet ligger godt over skuldrene og blir liggende der.

Sjalene i 1-trådig garn er veldig tynne og lette. De er lune under ytterjakka på vinteren, eller fine som varmende pynt på utsida. Om sommeren luner de godt når kveldene ikke har den store sommervarmen. Er du en ordentlig frysepinn, kan du strikke fòr til sjalet ! Det gjør de på Færøyene ! Ytterste delen strikkes med en fin hullbord og den innerste delen i enkel rettstrikk, mørkt ytterst og lyst innerst, eller omvendt.